Vid stranden med barnen

AvAbraham

Vid stranden med barnen

Det är få platser som är så fantastiska men samtidigt så farliga för barn som i närheten av vatten. Vid poolen, i båten eller på stranden, alla riskabla platser. Samtidigt så vet vi ju att de allra flesta barn gillar allt som har med vatten och lek att göra.

Här i Sverige blir det ju också extra roligt eftersom vi bara har några få månader, ibland veckor, att njuta av sommar och sol. Därför blir strandhäng extra högtidligt. Förutom att bada så finns det en massa roliga saker! Först ville jag skriva en liten checklista över saker som är bra och roliga att ta med till en dag med strandhäng.

Vad ska man ta med

Listan: Solskyddskräm givetvis, badboll, handdukar och extra handdukar (minst två per person), filt eller strandmadrass, flipflops som man även kan bada i, hink och spade för bygge av slott och ringlande floder, kylbag med fika och kylda drycker (kommer med mattips nedan), solglasögon, hatt, baddräkter, strandleksaker och strandtennis-set, påse för blöta kläder och handdukar, bok eller magasin, kikare (för att bättre hålla koll på barnen), en frisbee, våtservetter (kanske inte finns toa eller papper på toa/dass) och boll.

När vi ändå är inne på tips om vad man ska ta med så kan jag berätta om våra favoriter. Det finns koppar med nudlar att köpa billigt på affären så då kan man köpa med såna och sedan bara ta med hett vatten i termos. Eller så värmer man varmkorv och fyller en stor termos med hett vatten och korv.

De sjunker i tystnad

Om vi ska gå över till de lite mer allvarliga delarna av strandhäng så vill jag först berätta två korta historier, en som hänt mig och en som hänt min vän. När vår son var kanske tre-fyra år gammal så hade vi lånat ett hus med pool, vi brukade vara där ofta om somrarna men denna gång var vi ensamma. Hans pappa var ute med honom vid poolen, vi hade nyss kommit så vi hade inga badkläder på eller så. Dörren var öppen in och jag stod och fixade nåt att dricka. Från köket har man utsikt över delar av poolen.

Jag hörde honom prata och leka där ute och så kom min sambo in för att hämta kaffe. Eftersom jag var så fokuserad på sonen ute, och vi aldrig brukade lämna honom, så hörde jag direkt ett mjukt litet plums. Och sen blev det helt tyst. Otäckt tyst. Det känns som om det tog flera minuter men det var bara sekunder. Vi rusade ut och såg honom nere på botten. Jag hoppade i direkt och drog upp honom. Totalt livrädd var jag. Turen var på vår sida den gången, vi var bara några steg bort. Han blev rädd och grät men hade inte fått i sig mycket vatten eller så.

Nu till grejen, när han föll i och sjönk så var han helt tyst, inte ett ljud och inget plaskade. I efterhand har vi hört att det är så, barn druknar i tystnad. Det gör så ont att tänka på vad som kunnat hända, men nu vet vi att det stämmer. När barn drunkar så hör man det inte, de plaskar inte eller skriker inte utan bara sjunker.

På stranden
På stranden

Skuld och förtvivlan

Vår vän var med om en liknande grej fast på stranden, då blev det ännu allvarligare. Hon var på stranden med sina tre barn och det var rätt mycket folk den dagen. Hon låg på stranden så att hon kunde se barnen som badade i närheten. De stora barnen lekte med minstingen med någon vattenleksak.

När hon berättat i efterhand säger hon att hon vet exakt vad hon gjorde den sekund hon insäg vad som hänt. Eftersom allt gått så bra i timmar så skulle hon bara ta upp mobilen och kolla lite, hon hade ju fortfarande ett öga på barnen. Hon tog några kort, lade upp på facebook och sen gjorde hon bara in för att kolla ett spel hon hade gjort tidigare på korsord eller om det var snurrhjul. Tanken var inte att spela och det gjorde hon inte heller, hon kollade det hon skulle och lade sedan undan mobilen. Det var då hon upptäckte paniken i vattnet, alla verkade söka efter något, även hennes två större barn. Sen insåg hon att minstingen saknades. Paniken och förtvivlad hon kände då ger mig rysningar än idag om jag tänker på det.

Till slut hittade de henne och tack och lov gick det bra även i det fallet, men de fick göra hjärt- och lungräddning på den lilla. Det gick så snabbt, barnen vände ryggen till en sekund och sen var hon försvunnen. Ingen märkte nåt för det hördes inte heller.Så efter de händelserna har jag blivit oerhört försiktig, mer än tidigare. Vad ni än gör, ta inte blicken från barnen i närheten av vatten. Du kanske tror att du hör om de håller på att drunkna, men det gör du inte.

Om författaren

Abraham administrator