Tips för att resa själv

AvAbraham

Tips för att resa själv

Många älskar att resa själva. Friheten och möjligheterna att ta sig vart man vill när man vill utan att behöva förhålla sig till någon annan brukar vara de främsta skälen. Men det finns också saker som man måste ha i åtanke när man reser på egen hand, sådant som man får serverat om man åker i grupp eller på en arrangerad resa. Nedan följer lite tips på hur du gör för att få ut max av din resa.

Googla sevärdheter men också var andra resenärer hänger. För många är den största rädslan att behöva vara ensam när man är ute och reser. De märker ofta ganska snabbt att så inte är fallet. Världen är full av människor som reser på egen hand och de flesta av dem gör det eftersom de är spontana, öppna och sociala människor som gärna träffar andra likasinnade.

Sätt upp en budget på vad saker kostar och ta hänsyn till att prisläget är väldigt olika beroende på vilket land du är i. Att bo på hostels är det absolut bästa sättet att träffa människor i samma situation som du. Bor du istället på hotell har du det garanterat bekvämare men sannolikt också mer ensamt. Så det är bara en fråga om vad man prioriterar.

Planera

För att få ut så mycket som möjligt av din resa är planeringen det viktigaste. Missa inga givna stopp eller sevärdheter. Men våga också vara selektiv. Allt som står i guideböckerna behöver inte nödvändigtvis vara det häftigaste. Du kanske har en klart roligare kväll framför en lägereld med dina hostels-vänner än åker iväg ensam och långt för att se ett specifikt monument bara för att det råkar vara känt. Planera och strukturera upp din resa på förhand men lämna också utrymme för spontanitet.

Inte för många stopp

Om du ska iväg på en lång rundresa är det lätt att lockas in i fällan att man vill hinna se och göra allting. Men risken blir att du spenderar mer tid på flygplatser, tåg och bussterminaler än faktiskt upplever städerna och orterna eftersom du hela tiden är på väg till nästa stopp. Så våga exkludera en del saker från din lista och ta det lite mer som det kommer. Du kanske träffar kärleken en kväll och spenderar mycket hellre nästkommande dag ihop med den personen än att jäkta iväg till ännu ett tåg som ska ta dig till en ny stad.

Säkerhet

Man kan aldrig gardera sig helt mot att bli bestulen eller tappa bort viktiga saker under sin resa. Ha därför med dig extra uppsättningar av viktiga dokument, kopia på passet, extra kreditkort och så vidare. Ta printscreens på viktiga handlingar, maila till dig själv och en vän eller familjemedlem och se till att du inte har alltför stor säkerhet på din inloggning när du ska använda mailen.

Om du har dina flygbiljetter på mailen men blir av med telefonen är det väldigt frustrerande om datorn på internet-cafét säger att den kräver att du knappar in koden som skickats till din mobil som du tappat bort. Gå igenom alla tänkbara scenarios i huvudet innan du hamnar i skarpt läge, så behöver du heller inte drabbas av panik om något händer under resans gång.

Om författaren

Abraham administrator