Res miljövänligt

AvAbraham

Res miljövänligt

Att resa miljövänligt har blivit en viktig del av semestern för många människor. Det finns olika sätt att göra resan snällare mot miljön, till exempel att undvika flygresor i största möjliga mån och att låna eventuell utrustning som behövs, istället för att köpa nytt. Om det finns möjlighet att använda digitala resedokument så är det ett bra sätt att spara in på onödiga utskrifter och pappersförbrukning.

Att semestra nära hemmet har blivit populärt, ordet “staycation” betyder en semester i hemmet eller hemorten. Till exempel en hotellvistelse eller att besöka kända turistmål i sin egen stad kan vara ett alternativ under ledigheten. Att göra research inför en semester kan även hjälpa till om man vill minska sin miljöpåverkan. Om man redan i förväg har letat upp klimatsmarta restauranger, aktiviteter och boenden blir det lättare att leva miljövänligt på semestern. Glöm inte heller bort att begränsa elförbrukningen i hemmet under din frånvaro, om man stänger av elektronik och drar ned värmen under sin frånvaro förbrukas mindre energi.

Alternativa färdmedel

Svenskar flyger ungefär sju gånger mer än genomsnittet i världen. Antalet flygresor och utsläppen från flygtrafik har ökat på senare tid och för att motverka denna trend väljer många att använda sig av andra färdmedel. Ett miljövänligt alternativ är att ta tåget, som drivs av el och inte släpper ut farliga avgaser. Nackdelen med att åka tåg är att det ofta tar längre tid än att flyga. Men alternativ som nattåg gör att man inte förlorar någon vaken tid av sin semester, utan istället förflyttar sig medan man sover. Dessutom behöver man ofta befinna sig på flygplatsen en tid innan flyget lyfter, vilket gör att skillnaden i tid mellan tåg- och flygresan inte alltid är så stor som man tror. Att tågluffa har blivit ett populärt sätt att semestra och det finns till exempel sidor på Facebook med många tips inför tågresan.

Även bilresan resulterar i utsläpp som är skadliga för miljön. Om möjligheten finns är det bättre att ta bussen, då fordon som rymmer fler passagerare hjälper till att minska utsläppen. När bilen används, så är det bättre att samåka och fylla en bil istället för att åka få personer i fler bilar.

Väl på plats på destinationen kan man tänka på att välja kollektiva färdmedel istället för att åka taxi. Om det är möjligt så är det allra bästa att promenera, både för miljön och för att upptäcka nya platser till fots. Några andra alternativ är att åka på cykelsemester, att vandra eller att prova på att paddla kajak. Dessa resealternativ är både miljövänliga och bra för hälsan.

Om du ändå flyger

Till vissa destinationer är det enda alternativet att flyga. Om man flyger finns det ändå mycket att göra för att resan ska bli så miljövänlig som möjligt. De flesta flygbolag erbjuder klimatkompensation, vilket innebär att man betalar en summa pengar som går till olika miljövänliga projekt. För att dra ned på flygresor kan det även vara bra att stanna längre på en destination man ändå flugit till och undvika att göra fler, kortare flygturer ofta. Välj även att flyga direkt istället för att mellanlanda på vägen.

Om författaren

Abraham administrator