Framtidens färdmedel

AvAbraham

Framtidens färdmedel

Ordet färdmedel för omedelbart tankarna till bilar, bussar, flygplan och motorcyklar. Traditionella fordon som har varit en bestående del av den normala trafiken. Det finns dock många spännande saker som sker inom färdmedelsbranschen, inte minst tack vare kreativa entreprenörer som Elon Musk. Nedan följer flera koncept, i vissa fall med färdiga prototyper, som kan förändra trafikbilden inom en snar framtid.

Smartare och mer effektiva fordon

Smartare och mer effektiva fordon

Det är nog ingen som har missat elbilarnas spektakulära entré. Tesla, BMW, Kia och Nissan och många andra biltillverkare erbjuder numera eldrivna bilar eller elhybrider. Parallellt med utvecklingen av elbilarna förekommer en annan revolution, självkörande bilar. Här återfinns än en gång Tesla som en av de ledande företagen, inte minst för att de redan har lanserat bilar med självkörande egenskaper. Ett annat företag som har kommit en lång bit på vägen är svenska Volvo. En dag kommer bussen till centrum, taxin till flygplatsen eller bilarna som erbjuds hos bilhandlaren att kunna köra till olika destinationer helt på egen hand.

Tunnlar

Tunnlar

En tunnel låter inte särskilt spännande men faktum är att många framtida idéer och koncept involverar just tunnlar. Först och främst bör man nämna Hyperloop. Konceptet bygger på att objekt i vakuum eller nära vakuum kan transporteras snabbare. Idén är att bygga en tub och ett speciellt tåg som kan färdas i rasande fart genom tuben. Ett annat förslag som involverar tunnlar kommer från The Boring Company, ett amerikanskt företag som utvecklat och byggt en speciell tunnel för bilar. Testtunneln går från en punkt till en annan, totalt 3,2 km, under en hårt trafikerad väg. Inuti tunneln finns enkla vagnar som i sin tur kan transportera bilar längst med tunneln i upp till 200 km/h.

Högtflygande planer

Dagens flygplan flyger i ett höjdintervall mellan cirka 10 000 m och 12 000 m. Det finns att flygtrafiken koncentreras här, vilket i sin tur påverkar flygresan på flera sätt. Det finns många fördelar med att flyga ännu högre, något som faktiskt redan skett under 80-talet. Ju högre upp man flyger, desto mindre flygtrafik och desto mindre luftmotstånd. Concorde, ett brittiskt och franskt flygplan, flög i altituder på upp till 17 000 m och kunde nå hastigheter på mach 2, det vill säga dubbla ljudets hastighet. Dagens entreprenörer har dock siktet inställt ännu högre upp. Virgin Galactic vill erbjuda resor upp till rymden. De första flyget nådde en altitud på 82 000 m och en hastighet som nosade på mach 3. Virgin Galactic är dock inte de enda som satsar stenhårt på rymdresor, ett annat företag som har nått mycket långt inom detta område är SpaceX. Det amerikanska företaget har lyckats skapa raketer som inte bara kan användas för att transportera satelliter och förnödenheter upp till rymden, de kan även landa och återanvändas. SpaceX siktar på ett otroligt ambitiöst mål, att transportera människor till Mars.

En anmärkningsvärd detalj

Tesla, Hyperloop, The Boring Company och SpaceX har allihop en sak gemensamt: Elon Musk. Den sydafrikanske entreprenören har inte bara lyckats utveckla spännande koncept som kan revolutionera framtiden, han har även lyckats skapa företag som faktiskt kan förverkliga de ambitiösa idéerna. Om någon kan leda världen in i framtiden så är det med hög sannolikhet Elon Musk.

Om författaren

Abraham administrator