Fördelar med att åka tåg

AvAbraham

Fördelar med att åka tåg

Denna artikel handlar om fördelarna med att åka tåg. Att ta tåget har länge varit populärt i Europa – det är nästan betraktat som en passionsrit för unga backpackers. Men även om tåg har uppskattats i USA, får de också popularitet här i Norden.

SJ hade 31,6 miljoner passagerare runt om i landet under det senaste räkenskapsåret, en milstolpeför järnvägen. När ekonomin fortfarande sjunker ser tågresorna allt attraktivare ut för budgetmedvetna resenärer. Dessutom kan en naturskön tågresa till och med vara en semester i sig själv. Behöver du fler skäl för att ta tåget? Du har kommit till rätt plats.

Sparar pengar

Tåg är ett allt mer kostnadseffektivt alternativ till flygplan, särskilt om du åker på relativt kort sträcka eller om du reser i den livliga nordöstra korridoren, där tågtrafiken går snabbt och ofta. Medan vissa priser är ganska konkurrenskraftiga ser du ibland dramatiska biljettskillnader. Till exempel hittade vi en tur / returbiljett på 300kr på mellan Stockholm och Göteborg, jämfört med 500 kr för den billigaste flygbiljetten. Tågresan kommer att vara längre än motsvarande flygning, men för resenärer som vill sänka kostnaderna går tåget ofta ut – och du får se lite landskap på vägen.

Stabila priser

Alla som är upprörda över när de ska köpa flygbiljetter vet hur välartade och frustrerande flygbolagens prissättningsstrukturer kan vara. (Vi väntar fortfarande på en logisk förklaring av varför en enkelriktad biljett ofta kostar så mycket mer än en rundtur?) Tågpriserna tenderar att vara samma dag efter dag på en viss rutt, oavsett om det är måndag eller lördag, april eller augusti, två månader i förväg eller två dagar före avgång. Medan vissa ökningar kan inträffa (särskilt vid höga tider eller under helgdagar) och ibland försäljning kan vara tillgängliga, kan du vanligtvis räkna med stabiliteten i tågpriser, även i sista minuten.

Flexibilitet

Medan många långdrivande tåg kräver reservationer, gör många korta resor det inte, så du kan helt enkelt dyka upp på stationen dagen för din resa och ta en biljett till nästa tåg – utan att betala en orimlig sista minuten-biljettpris.

Mer bagage

Idag debiterar nästan alla större flygbolag resenärerna en avgift för att kontrollera en påse eller två – och ett fåtal tar nu också betalt för påsar.  Kort sagt, SJ låter dig ta maxat med bagage – plus personliga föremål – gratis. Prova att ta med det på ett plan!

Färre problem

Föreställ dig att ta en resa och inte behöva anlända två timmar tidigt, vänta i en lång säkerhetskontroll, ta av dig skorna för inspektion eller ransonera dina vätskor och geler. Välkommen till världen av tågresor. I de flesta fall kan du anlända 30 minuter före tiden och gå direkt till din plattform.

Dörr till dörr och bekvämlighet

Till skillnad från flygplatser ligger de flesta större tågstationer i centrum i hjärtat av städerna som de betjänar. Istället för att ta en dyr tur på flygplatsen från miles utanför staden, kan du stiga av ditt tåg och vara bara några stunder från ditt hotell.

Miljövänlighet

Tågen är mer energieffektiva per passagerarsträcka än flygplan eller bilar, vilket gör dem till ett av de mest miljövänliga transportalternativen runt (utan att gå eller cykla!). Kolutsläpp från tåg är mindre skadliga för miljön än flygplan eftersom tågutsläpp inte släpps direkt ut i den övre atmosfären. Som en bonus innebär tågens relativa energieffektivitet att branschen är mindre sårbar för ökade bränslepriser – vilket gör tågpriserna mer stabila i en instabil ekonomi.

Om författaren

Abraham administrator