Att resa med små barn

AvAbraham

Att resa med små barn

Har man små barn kräver det lite extra planering så att resan ska bli så säker och mysig som möjligt. Detta är extra viktigt speciellt om det bär av en längre sträcka. Det behövs förberedas några saker innan och under resan. Därför kan det vara en bra idé att ta del av information hur det är att resa med barn som är små, för att förhindra att tråkigheter händer.

Det går att hitta bra sajter på nätet som kommer med goda råd och tips när det är dags att resa med ett litet barn som kan vara bra att ta del av. Som förälder har man ett extra ansvar för ytterligare en eller flera personer som inte kan ta hand om sig själva och därför gäller det vara förberedd.

Innan resan

Beroende på vart resan går kan det krävas att både vuxna och barn vaccineras och detta flera månader innan resdagen. Sedan är det alltid bra att ha ett lite resapotek med sig som innehåller sådant som exempelvis plåster, salva för att lindra hudbesvär, magsjuka och vätskeersättning. Glöm inte bort att packa ner solskydd och after sun-lotion. Är man osäker på vad ett resapotek ska innehålla, kan man rådfråga vårdcentralen eller apoteket. Se även till att skaffa EU-kortet som ger akutvård för tand- och sjukvård. Barnen ska också ha ett kort och EU-kortet gäller inom EU, ESS och Schweiz. Självklart bör man också kontrollera sitt försäkringsskydd inför resan. Sedan är det alltid bra att ha packningslistor för varje person som ska med på resan så inget glöms.

Under resan

Vanligtvis flyger man till och från resmålet, då går det att få ett barnvänligt flyg då det finns barnmeny, bassinett och annat som kan göra resan mer behaglig för alla parter. Dessutom bör man vara förberedd på att barnet/barnen behöver ha sysselsättning före, under och efter flygresan. Packa ner en surfplatta med spel, filmer och annat spännande som barn kan tycka om att göra. Annars fungerar det att ha pysselbok och kritor eller några leksaker som inte tar så mycket plats.

Glöm inte att ha något gott att äta som exempelvis russin eller majskrokar, samt någon dryck. Ett smart tips när man reser med små barn är att packa in några småpaket som de får packa upp. Detta funkar givetvis under tåg- och bilfärder. På ett tåg är det enklare att röra sig på ett tåg eller så kan man stanna till och sträcka på benen under bilfärden. Är man förberedd så blir det en mindre stressad resa för alla inblandade.

Välja resmål och hotell

Det gäller välja ett resmål med stor omsorg. Behövs en barn- eller sittvagn kan det vara skönt att slippa tänka på trappor och liknande hela tiden. När det gäller val av hotell bör det vara ett familjehotell där det blir lugnt på kvällarna, samt att pooler och liknande är anpassade för små barn. Ta reda på om hotellet arrangerar barnaktiviteter för olika åldrar, vilket gör att föräldrarna kan få lite tid för sig själva en liten stund. Prata med researrangören om de har några tips på vad man kan hitta på med små barn förutom att bada och sola hela dagarna.

Om författaren

Abraham administrator